(

Begin het nieuwe jaar opgeruimd en fris

Een nieuw jaar is een goed moment om fris te beginnen met een schoon en goed onderhouden huis. Het eerste wat je in januari meestal aanpakt is het opruimen van de kerstboom. En nu het buiten toch koud en regenachtig is, is dit een goed moment om meerdere opruim- en schoonmaakklusjes aan te pakken in en rondom het huis.

De kerstboom opruimen

Kerstbomen worden begin januari vaak door de gemeente opgehaald als je deze op de ophaaldag van het afval bij de container zet. Op de website Mijn Afvalwijzer vind je de ophaaldag in jouw buurt. Maar misschien heb je nog een leeg plekje in je tuin om op te vullen, dan kun je de boom daar planten.

De kerstboom heeft meestal een kleine maand in de huiskamer gestaan. Je bent er dan waarschijnlijk best gewend aan geraakt. Met een nieuwe kamerplant kun je de leegte die na het opruimen van de kerstboom ontstaat opvullen.

Uitgebreide schoonmaak

Als de boom het huis uit is, is het tijd om de restjes die deze heeft achtergelaten op te ruimen. Eerst ga je goed stofzuigen om alle uitgevallen naalden (als je een echte boom had) op te ruimen. Zorg er dan voor dat er nog zo weinig mogelijk ‘obstakels’ staan. Ruim speelgoed op, haal stoelen van de vloer en zet andere accessoires, nadat je deze ook stofvrij hebt gemaakt, tijdelijk aan de kant of in een kast waar ruimte is. Vervolgens kun je in één ruk door de woonkamer heen. Voor een frisse geur in huis kun je voor je begint met stofzuigen een klein beetje waspoeder opzuigen. Tijdens het stofzuigen wordt de lekkere geur vanzelf door het hele huis verspreid.

Als je dan alles aan kant hebt kun je ook meteen met de dweil erdoorheen. Voeg een flinke scheut schoonmaakazijn toe aan het water in plaats van een allesreiniger. Allesreinigers laten namelijk vaak een vettig laagje achter waardoor je voetstappen gaat zien. Water met azijn en een microvezeldoek geven daarentegen een streeploos resultaat.

Wanneer je heel goed je best doet krijg je het vast warm. Geen probleem, dan kun je even een raam openzetten om het huis door te luchten. Maar zet dan wel even de verwarming uit om energie te besparen.

schoonmaak in huis

Maak het gemakkelijk

Met een goede aanpak van de uitgebreide schoonmaak hoef je het daarna een tijdje alleen bij te houden met kleine klusjes. Bekijk onze handige schoonmaaktips voor diverse huishoudklusjes. Kijk je er elke keer tegenop om te beginnen met schoonmaken? Zet een lekker muziekje aan en het lijkt al een stuk minder vervelend. Begin vervolgens met de grootste en vervelendste klusjes. Daarna valt alles alleen maar mee. Om tijd te besparen kun je taken in een efficiënte volgorde uitvoeren. In de tijd dat je de vloer dweilt kan bijvoorbeeld het schoonmaakmiddel in de toiletpot al weken. Denk ook vooral aan het eindresultaat. Als alles lekker schoon is kun je voldaan op de bank ploffen, zonder dat er stof rond dwarrelt.

Voorkom overvolle opbergruimtes

De kerstballen en andere kerstdecoraties heb je meestal op een vaste opbergplek staan. Deze opbergruimte, de zolder of kelder, kun je, als je er dan toch bent, meteen opruimen. Vaak wordt hier van alles uit het zicht neergezet en stapelen de dozen zich ongemerkt op. Om een overvolle ruimte te voorkomen sorteer je alle spullen. Alles wat je tegenkomt waarvan je vergeten was dat je het had kun je net zo goed wegdoen. Het hoeft niet perse meteen de container in. Maak iemand anders er blij mee. Breng het bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel. Wanneer het nog waardevol is kun je het ook proberen te verkopen op marktplaats, via een Facebookpagina met tweedehands spullen of misschien is er binnenkort een rommelmarkt in de buurt.

Check ook de buitenkant van je huis

Het is nu niet de meest gunstige periode om buiten klusjes te doen. Maar je kunt ze wel alvast plannen voor de rest van het jaar. Controleer dus buitenshuis even of alles in orde is. Is de dakgoot niet verstopt geraakt door bladeren en takjes? Zit er geen laag vuil op de kozijnen? De dakgoot is natuurlijk een lastige plek om zelf te controleren. Onze medewerkers zijn hierin gespecialiseerd dus die komen graag de dakgoot voor je reinigen. Kozijnreiniging en je ramen wassen doen ze ook graag. Voor al deze diensten kun je een handig onderhoudsabonnement afsluiten. Met zo’n abonnement worden de klussen op een vast moment uitgevoerd. Zo hoef je zelf nergens meer aan te denken en ga je goed voorbereid het nieuwe jaar in!

Whatsapp ons