Klustips

Ga je zelf klussen? Wij geven je graag wat praktisch klusadvies.
Lees verder

Er is niks zo mooi als het eindresultaat van je eigen klus zien. Want alleen jij weet hoeveel moeite en energie je erin hebt gestoken. Maar om tot het gewenste eindresultaat te komen moet er veel gebeuren. Veel mensen zijn best handig en kunnen gemakkelijk klussen, maar ook zij vergeten wel eens dingen tijdens het klussen. Daarom zijn deze doe-het-zelf tips onmisbaar bij het klussen. En ze zijn ook heel handig om je op weg te helpen als je nog niet zoveel kluservaring hebt. Doe er je voordeel mee zodat je straks met voldoening naar het eindresultaat kunt kijken, want als de klus geklaard is mag je daar zeker trots op zijn.

Klusadvies

  • Bereid je goed voor met een plan

    Voordat je begint met een klus is het belangrijk dat je precies weet hoe het moet en wat je er voor nodig hebt. Door het maken van een goed plan ben je goed voorbereid. Op het moment dat je begint zorg je zo dat je alle benodigde materialen en gereedschap bij de hand hebt. Aan de hand van het plan kun je al je werkzaamheden in chronologische volgorde uitvoeren zonder iets te vergeten.

  • Controleer of je een vergunning nodig hebt (bij een grotere klus)

    Sommige grote aanpassingen mogen niet zomaar uitgevoerd worden. Het is daarom belangrijk om voordat je begint te controleren of je een bouwvergunning nodig hebt.

  • Maak een checklist

    Het geeft altijd een fijn gevoel om dingen die je al hebt gedaan door te strepen. Dus waarom zou je voor je klus geen lijstje maken? Deze lijst kun je in chronologische volgorde opvolgen en zo kun je achteraf controleren of je niks vergeten bent.

  • Calculeer onverwachte omstandigheden in

    Er kan altijd iets tegen zitten of niet helemaal gaan zoals je zou willen. Er gaat iets kapot, materialen worden niet op tijd geleverd of je hebt te korte schroeven gekocht. Om dit voor te zijn is het belangrijk om, zoals eerder beschreven, een planning op te stellen en hier ruimte in te calculeren voor onvoorziene omstandigheden of om een keer extra naar de bouwmarkt te gaan. Maak je planning ook niet te krap waardoor je snel achter op schema lijkt te lopen.

  • Klus per kamer of ruimte

    Heb je meerdere klussen in huis die gedaan moeten worden? Probeer deze dan per ruimte uit te voeren. Anders ligt er door heel je huis klusmateriaal en gereedschap verspreid en lijkt het net een bouwplaats, kun je niet meer vinden wat je nodig hebt en heb je ook geen fijne opgeruimde plek meer waar je uit kunt rusten. Als je je op één kamer richt en zorgt dat deze helemaal af is voordat je naar de volgende gaat voorkom je dat de afwerking bijvoorbeeld heel lang blijft liggen, of dat je het zelfs helemaal nooit meer doet.

  • Draag de juiste schoenen als je gaat klussen

    Niks is belangrijker dan veiligheid tijdens het klussen. Daarom zijn de juiste schoenen noodzakelijk. Draag dichte en stevige schoenen. Bij een langere verbouwing is het de moeite waard om werkschoenen met stalen neuzen aan te schaffen. Let er ook op dat je klusschoenen comfortabel zitten, want als je veel op de been bent wil je liever geen blaren oplopen.

  • Goedkoop is duurkoop

    Goedkoper materiaal gaat sneller stuk dan duurder materiaal. Kies dus altijd voor de beste kwaliteit. Het is even een investering maar uiteindelijk gaat het langer mee en haal je er meer voordeel uit dan wanneer je een goedkoper product vaker moet vervangen.

  • Maak tussentijds foto’s

    Dit is niet alleen leuk om later terug te kijken, maar ook handig om te zien wat je precies hebt gedaan. Als je hetzelfde later nog een keer moet doen kun je zo makkelijker herinneren hoe je het gedaan hebt. Of als er iets fout gaat en je niet meer kunt herinneren hoe het er eerst uitzag, heb je een back-up.

Klustips die het je makkelijker maken

klustips

Met deze simpele “lifehacks” maak je het jezelf een stuk makkelijker:

Klustips

  • Geen kit in huis? Gebruik tandpasta als alternatief

    Heb je spijkers of schroefjes uit de muur verwijderd en is er een gaatje achtergebleven? Als het op een witte muur is en het gaatje niet te groot, dan heb je aan tandpasta een goed alternatief in huis voor kit.

    Tandpasta als vulling is ook geschikt bij andere oneffenheden op muren. Als de tandpasta goed droog en uitgehard is kun je er ook overheen schilderen of behangen.

  • Strijk verf af aan een elastiek

    Dikke klodders verf aan je kwast zorgen ook voor een lelijke aanzet op de muur. En als je je kwast aan de rand van de pot afstrijkt wordt het altijd een kliederboel met verf die uiteindelijk naast de pot druipt. Span daarom een brede postbode elastiek om de lengte van het verfblik zodat de elastiek over het midden van de opening van het blik loopt. Hier kun je dan je kwast aan afstrijken, de overtollige verf drupt dan middenin het blik terug.

  • Gebruik een kam om kleine spijkertjes recht te houden

    Het is altijd moeilijk om de kleinste spijkertjes in één keer recht in het hout te slaan. Het spijkertje is eigenlijk te klein om vast te houden zonder dat je op je vingers slaat. Gebruik een kam waar je het spijkertje tussen kunt zetten. Zo heb je je vingers niet nodig om het recht te houden.

  • Gebruik een magneet om schroeven en spijkers bij elkaar te houden

    Er is niks zo vervelend als elke keer weer moeten zoeken naar dat ene schroefje dat weggerold is of dat de hele vloer vol met schroeven ligt. Als je een magneet gebruikt blijven de schroeven altijd bij elkaar en raak je ze ook niet kwijt.

Professionele klushulp inschakelen

Ben je aan een klusproject begonnen en loop je tegen onderdelen aan waarbij je toch professionele klushulp nodig hebt? Of weet je van jezelf dat je twee linkerhanden hebt en niet zelf aan klussen moet beginnen? Dan kun je altijd de hulp van Housecare Service inschakelen. Kijk hier met welke dienst we je te hulp kunnen schieten of neem contact op om je specifieke klus te bespreken.

Vorige
Volgende
Whatsapp ons