(

De voorjaarsschoonmaak: voorkom deze meest gemaakte fouten

Na een koude winter is het weer tijd om je huis klaar te maken voor het voorjaar. Het liefst wil je het in één keer goed doen en natuurlijk niks vergeten. Toch worden er nog vaak fouten gemaakt tijdens de voorjaarsschoonmaak waardoor het resultaat minder effectief is. Let op de volgende punten om misstappen te voorkomen.

Met een natte doek stofvegen

Als je stof wilt vegen is het belangrijk om dat te doen met een droge doek, het liefst een microvezeldoek. Dit zijn doeken die zacht zijn voor de oppervlakte en een droge microvezeldoek trekt stof aan. Microvezeldoeken zijn achteraf ook makkelijk schoon te maken. Als je stof weghaalt met een natte doek, blijft het stof juist liggen omdat op een vochtig oppervlak het stof meer blijft plakken.

Te veel sop gebruiken

We kennen allemaal de geur van een net schoongemaakt huis. De heerlijke frisse geur van citroen of bloemige rozengeur. Maar wist je dat het eigenlijk betekent dat je te veel sop (te veel van het schoonmaakproduct) hebt gebruikt? De geur is geen indicatie hoe schoon het huis is. En met te veel sop kun je juist vette vlekken achterlaten. Daarom is het belangrijk dat je altijd de beschrijving van het product leest voordat je het gebruikt. Zo weet je dat je met de juiste hoeveelheid schoonmaakmiddel aan de slag gaat. Voor de lekkere geur kun je altijd nog een geurkaars aansteken.

Je dweil niet schoonmaken

Wie doet het niet, even snel de huiskamer meenemen met de dweil als je net klaar bent met de gang. Maar wist je dat je dan al het vuil dat je net van de vloer hebt gehaald uit de gang, op de vloer in je huiskamer smeert? Daar wordt je huis natuurlijk niet heerlijk fris van. Daarom is het belangrijk dat je na elke kamer de dweil goed schoonmaakt. Met een schone dweil zorg je ervoor dat heel je huis goed schoon wordt.

De stofzuigerzak niet vervangen

Stofzuigen is een goede manier om vuil van de vloer te halen en om bijvoorbeeld alle haren van huisdieren goed te verwijderen. Maar wist je dat als je de stofzuigerzak niet op tijd vervangt, de stofzuiger minder goed zuigt en dus minder vuil opneemt? Ook laat de stofzuiger dan delen stof weer vallen omdat het niet meer in de zak past. Dus het loont om altijd te checken hoe vol de stofzuigerzak zit voordat je begint met de voorjaarsschoonmaak.

Altijd met dezelfde handschoenen schoonmaken

Voor degenen onder ons die graag schoonmaken met handschoenen aan, dit is niet per se fout. Er zijn genoeg schoonmaakproducten waarbij handschoenen geadviseerd worden. Maar als je te lang handschoenen aan hebt, dan gaan de handen zweten en kan er schimmel ontstaan in de handschoenen. Keer je schoonmaakhandschoenen daarom binnenstebuiten om ze goed te laten drogen na je schoonmaakbeurt en vervang ze regelmatig voor nieuwe of gebruik wegwerphandschoenen die je maar één keer gebruikt.

Niet de tijd nemen

Snel even de voorjaarsschoonmaak doen kan natuurlijk niet. Je huis verdient het om weer goed schoon te worden na de winter. Het is dus belangrijk dat je echt de tijd neemt om alles goed onder handen te nemen. Dan kom je ook op de plekjes die je normaal overslaat of die je snel vergeet. Bijvoorbeeld lichtknoppen, afstandsbedieningen, de wasmachine, de stofzuiger zelf, de binnenkant van je prullenbak of de bovenkant van de hoogste kast.

Whatsapp ons