(

Houtrot herkennen: hoe ontstaat het en kun je het voorkomen?

Als je houtrot vroeg herkent, is het goed op te lossen. Als je elk seizoen het houtwerk rond je huis even naloopt ben je er zeker op tijd bij. Let bij het ramen wassen ook op de kozijnen of plan bijvoorbeeld regelmatig een schoonmaakbeurt van het houtwerk in, dat is een goed moment om eventuele problemen tegen te komen. In dit artikel vertellen we hoe je houtrot kunt herkennen, hoe het ontstaat, hoe je het kan voorkomen en hoe houtrot behandeld kan worden.

Houtrot herkennen

In de beginfase zie je houtrot eigenlijk niet aan de buitenkant, zeker niet bij hout waar een verflaag overheen zit. Bij je controleronde in en rondom je huis kun je houtrot op een aantal manieren herkennen:

  • Loslatende verf: zie je bijvoorbeeld barstjes, verf die afbladdert of luchtbelletjes dan kan dat een teken zijn van houtrot.
  • Verkleurd hout (alleen bij onbeschilderd hout te zien): verkleuring is vaak een signaal voor houtrot. In de beginfase, als het hout op zich nog goed is maar er wel vocht bijgekomen is, zal het lichtgrijs worden. In latere stadia wordt het hout steeds donkerder tot zwart.
  • Zwakke plekken: houtrot zorgt dat het hout zachter wordt.

Heb je loslatende verf, verkleurd hout of zwakke plekken ontdekt dan kun je een test doen met de botte kant van een schroevendraaier of een ander bot voorwerp. Druk hiermee op de zwakke plek. Veert het hout terug, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met houtrot.

houtrot herkennen

Oorzaak: hoe ontstaat houtrot

Houtrot is een aantasting van hout, veel voorkomend in kozijnen, deuren of gevelpanelen. Houtrot ontstaat door schimmels die zich vooral in een vochtige omgeving ontwikkelen. De schimmels vreten het hout aan en zorgen dat het hout steeds zachter wordt.

Ideale omstandigheden voor houtrot zijn vocht, warmte en zuurstof. Daarom is vooral houtwerk op het zuiden en westen gevoeliger voor rot want hier staat de meeste regen en zon op. Regen zorgt natuurlijk voor vocht, de zon zorgt voor warmte en ook voor verwering van de verflaag waardoor het hout kwetsbaar wordt.

Houtrot komt veel buiten voor, maar kan ook binnenshuis ontstaan. Voornamelijk op vochtige plekken zoals de badkamer, keuken of kelder. Eigenlijk lopen alle plekken waar vocht de kans heeft om in het hout te trekken risico op houtrot. Slecht schilderwerk en slecht afgewerkte of verouderde kitnaden en verbindingen (hoeken) verhogen de kans. Let daarom ook goed op wanneer je een lekkage hebt gehad, dat alle plekken goed droog zijn, en ook blijven, na de reparatie van het lek.

Hoe kun je houtrot voorkomen?

Ten eerste zorgt goed schilderwerk én goed onderhoud hiervan voor een goede bescherming van het hout. Goed schilderwerk houdt in: voldoende lagen (minstens één laag grondverf en twee lagen lak). En de verflaag moet vervolgens regelmatig schoongemaakt worden. Want opgehoopt vuil kan de verflaag aantasten en het vuil houdt vocht vast.

houtrot herstellen

Verder kun je rekening houden met de kleur van de verf die je kiest. Donkere verf is bijvoorbeeld kwetsbaarder dan een lichte kleur. Dat komt doordat een donkere kleur zonlicht absorbeert en dus erg warm kan worden. Hierbij zal het hout vaker uitzetten en krimpen, wat kans geeft op scheuren, waar dan weer vocht in kan trekken. Een lichte kleur weerkaatst het zonlicht beter.

Let ook op het soort hout. Houtrot ontstaat het makkelijkste bij zacht hout. Dus hoe harder de houtsoort, hoe minder groot de kans is op houtrot. Eikenhout is bijvoorbeeld een hardere houtsoort dan vuren of grenen. Kies dus bij voorkeur voor hardhouten kozijnen. Tegenwoordig is dit sowieso wel de meest gebruikelijke houtsoort voor kozijnen.

Een goede afwatering is ook belangrijk. Als water ergens lang op blijft staan is dat niet goed voor het hout.

Houtrot herstellen

houtrot herstellen

Pak houtrot in ieder geval altijd aan en denk niet dat het met een nieuwe laag verf opgelost is. Want het rotten gaat onder de verflaag gewoon door. Het is belangrijk om goed op te letten dat al het houtrot ruim verwijderd wordt en dat alles goed schoon en droog is. Anders gaat het rottingsproces na de reparatie ook weer verder en kan het het hout nog dieper aantasten. Al met al is dit dus een behoorlijke klus waar veel belangrijke stappen bij komen kijken. Je kunt daarom het beste een vakman voor houtrot reparatie inschakelen. Dan ben je ervan verzekerd dat alles in één keer goed wordt opgelost en het er ook weer helemaal strak uitziet.

Voorbeeld houtrot herstel door Housecare Service:

houtrot

offerte aanvragen

Whatsapp ons