(

Onderhoud binnenshuis

De koude winterperiode is ideaal om binnenshuis wat onderhoud uit te voeren. Hier volgen een aantal tips voor klusjes om binnenshuis op te pakken.

Ventilatieroosters schoonmaken

In de winter is het te koud om een raam open te zetten. Voor de aanvoer van frisse lucht moet je het dus vooral van de ventilatieroosters boven ramen en/of deuren hebben. Viezigheid van buiten kan voor verstopping van de roosters zorgen. Maak ze daarom regelmatig even schoon met de stofzuiger.

Onderhoud hang- en sluitwerk binnendeuren

Als je de scharnieren van deuren of kasten op tijd insmeert voorkom je slijtage aan het hang- en sluitwerk. Dit kun je het beste doen met olie (bijvoorbeeld WD-40) of teflonspray. Zo voorkom je ook meteen een irritante piep bij het openen van een deur of kast.

Controleer kranen

Controleer kranen op loszitten, kalkaanslag en mogelijke lekkages. Als een kraan te veel speling heeft kan dit bijvoorbeeld al snel een lekkage veroorzaken. Meestal kan een loszittende kraan makkelijk aan de onderzijde vastgedraaid worden.

Maak ook het mondstuk van de kraan (de straalbreker en perlator) regelmatig schoon. Schroef deze los en spoel ze goed door met water. Bij hardnekkige vervuiling kun je ze ook in azijn laten weken om kalk te verwijderen en daarna even goed afspoelen met water. Zo blijft het water op een hygiënische manier uit je kraan stromen.

Douchekop schoonmaken

Lekker opwarmen onder een warme douche? Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat er een fijne straal uit de douchekop komt. Want de gaatjes waar het water uitkomt raken snel verstopt door kalk. Maar dit los je op met azijn. Draai de douchekop los en leg hem in een emmer met azijn. Laat hem hier een half uurtje in weken (hoe vuiler de douchekop, hoe langer hij in de azijn moet liggen). Nadat je de douchekop uit de azijn haalt spoel je hem af met water. De restjes kalk die achterblijven kun je met een schuursponsje of oude tandenborstel wegpoetsen.

Vogelschroten onder de dakpannen

Toch even een ding om voor naar buiten te gaan. Bouwen vogels elk jaar een nestje onder je dakpannen? Breng dan deze maand vogelschroten aan. Dan ben je op tijd om het begin van de bouw van hun nest onder jouw dak te voorkomen.

Hulp nodig?

Housecare Service ontzorgt je graag van lastige klussen. Bekijk alle diensten waarmee we je kunnen helpen!

Whatsapp ons