(

Onderhoud houtwerk

Het houtwerk van je woning krijgt door het jaar heen veel te verduren. Het wordt constant blootgesteld aan zonlicht, neerslag, (lucht)vervuiling en insecten. Onder invloed van al deze factoren verliest het houtwerk zijn natuurlijke glans. Ook de kleur en duurzaamheid worden aangetast. Als het houtwerk regelmatig wordt schoongemaakt en het schilderwerk goed onderhouden blijft, verleng je de levensduur. We raden daarom aan minimaal één keer per jaar het houtwerk goed te reinigen en het eens in de vijf jaar een goede schilderbeurt te geven.

Offerte aanvragen

Vervuiling van het houtwerk

Vervuiling tast het houtwerk geleidelijk aan. Er komen heel wat chemische stoffen op het houtwerk terecht die je niet kunt zien en natuurlijke stoffen zoals zand. Zo ontstaat er een opeenhoping van vuil op de verflaag van het houtwerk. Deze laag vuil houdt vocht vast. Vocht is weer een voedingsbodem voor algen en mos. Als het vuil gaat inwerken op de verf wordt deze laag aangetast. Er vindt verkleuring en onthechting van de verf plaats en uiteindelijk wordt het hout aangetast. Op een lange termijn kan dit houtrot tot gevolg hebben.

Houtwerk buiten schoonmaken

Invloed van het weer

Houtwerk op het zuiden of westen wordt vaak meer beïnvloed door het weer. Hier staat de meeste wind, regen of zon op. Op deze plekken heeft het hout daarom extra aandacht nodig. De afwatering is altijd schuin aflopend. De onderste delen van houten kozijnen en deuren zijn daardoor het meest kwetsbaar. Besteed op deze plekken daarom ook wat meer en regelmatiger aandacht aan reiniging en onderhoud. Ook de omgeving waarin je woont speelt een rol. In een bosrijk gebied is sneller kans op vervuiling van je houtwerk dan in een landelijke omgeving.

Licht en donker schilderwerk

UV-straling van het zonlicht heeft een grotere invloed op donkere kleuren. Je merkt dat al aan het temperatuurverschil tussen licht geschilderd of donker geschilderd houtwerk. Donkere kleuren worden veel warmer. Door de warmte werkt het houtwerk meer en kan het sneller scheuren. De verflaag wordt hierdoor ook sneller aangetast. Donker geschilderd houtwerk heeft dus meer onderhoud nodig.

Onderhoud de verflaag goed

Op schoon hout zullen de weersinvloeden veel minder invloed hebben. Een glad oppervlak stoot water makkelijker af. Vocht blijft dan niet zo lang aanwezig en zal zo het hout minder snel aantasten.

Bevuild houtwerk met een oudere verflaag blijft langer nat. Hierdoor slaat de verflaag op een gegeven moment mat uit. Hoe slechter de staat van de verflaag, hoe makkelijker vuil blijft hangen. Het schoonmaken van het hout wordt zo op den duur alleen maar moeilijker.

Wanneer schilderen?

Het is aan te raden om één keer in de 5 jaar te schuren en schilderen. Schuur het hout eerst goed, zorg daarna dat het vetvrij is en breng een nieuwe verflaag aan. Als je gaat schilderen zijn de temperatuur, zon en luchtvochtigheid belangrijk om rekening mee te houden. Tussen april en oktober is een goede periode om te schilderen. De temperatuur is dan het meest geschikt waardoor de verf goed opdroogt. In de volle zon schilderen is niet goed, dan droogt de verf juist te snel op.

Je kunt ook een onderhoudsabonnement voor het schilderwerk afsluiten. Onze schilder komt dan één keer per vijf jaar bij je langs om je hele woning goed in de verf te zetten en er vindt jaarlijks een kleine onderhoudsbeurt plaats.

Houtwerk laten reinigen

houtwerk laten reinigen

Regelmatige reiniging van je houtwerk zorgt dus voor een langere levensduur. De kozijnen op de benedenverdieping kun je zelf vrij makkelijk bereiken. Gebruik hier echter nooit een schuurspons en schoonmaakmiddelen met een schurende werking of agressieve middelen zoals bleek of chloor voor. Dit zorgt voor beschadigingen.

Het houtwerk buiten schoonmaken in de nok van je dak of bij de dakkapel is echter lastig. Professionele hulp is dan wel welkom. Komt de glazenwasser al langs? Laat hem bij het ramen wassen ook meteen het houtwerk reinigen. Bij Housecare Service kun je makkelijk meerdere diensten tegelijk uit laten voeren. Hier kun je een handig abonnement voor afsluiten. Glasbewassing, houtwerkreiniging en het onderhoud van schilderwerk is bijvoorbeeld een handige combinatie. Bij een abonnement komen we op afgesproken momenten bij je langs om het door jou aangevraagde onderhoud uit te voeren.

Meer informatie Of neem vrijblijvend contact op

Whatsapp ons