Keuken schoonmaken

Hoe kun je gaspitten schoonmaken?

Met een gewone vaatdoek en sopje krijg je de gaspitten van je fornuis vaak niet helemaal schoon. Gebruik een staalwolsponsje. Brillo is een bekend merk. Tussen het fijne staalwol zit roze zeep. Wrijf er lichtjes mee over de gaspitten en ze zullen weer blinken als nieuw.

Fruitvliegjes bestrijden

Zet een schaaltje neer met appelsap, een scheutje azijn en afwasmiddel. De fruitvliegjes komen hierop af maar zullen na het landen naar de bodem zinken.

Hoe kan ik mijn magnetron schoonmaken?

Om de binnenkant van je magnetron goed schoon te krijgen laat je eerst een bakje water met 2 halve citroenen een paar minuten draaien op 600 Watt. Daarna kun je moeiteloos al het vuil wegvegen. Door de citroen ruikt je magnetron ook nog hartstikke fris.

Waterkoker ontkalken, hoe doe je dat?

Vul de waterkoker met schoon watert tot aan de rand waar de kalkaanslag zit. Voeg hier een flinke scheut azijn bij en laat dit koken. Zet wel een raam open en/of de afzuiging op de hoogste stand want het ruikt erg sterk. Laat het water/azijn mengsel daarna ongeveer een half uurtje in de waterkoker staan voor het beste resultaat. Spoel het daarna weg en poets nog even na met een sponsje. Als laatste spoel je de waterkoker een aantal keer goed om met water en kook een keer water dat je ook wegschudt. Zo voorkom je dat er nog een azijnsmaak aan je eerstvolgende kopje thee zit.    

Hoe krijg ik eetgeurtjes uit de oven?

De kans is groot dat je de afgelopen kerstdagen de oven volop gebruikt hebt om een heerlijk kerstdiner te bereiden. Heb je last van eetluchtjes uit de oven? Zet dan een paar dagen een schaaltje met één van de volgende middeltjes in de oven:
- bakpoeder
- houtskool 
- tapijtreinigingspoeder
- gemalen koffie
Deze zullen de luchtjes absorberen. Ververs de schaaltjes elke dag voor het beste resultaat.

Hoe voorkom ik vetvorming in de afvoer?

Gooi elke dag koffiedrab door de gootsteen. Dit voorkomt vetvorming in de afvoer waardoor je minder snel verstoppingen zult krijgen. Gebruik je Senseo? Dan kun je de pad openscheuren na gebruik.

Hoe krijg ik thee-aanslag uit mijn glazen?

Gebruik water en zout om thee-aanslag te verwijderen. Was je glazen met een water-zout mengsel en een schuursponsje en ze zullen weer schitteren. De thee- of thermoskan kun je ook even schudden met het water en zout erin en daarna schoonvegen. 

Hoe kan ik makkelijk het bbq-rooster schoonmaken?

bbq rooster schoonmaken

Het beste is om het barbecuerooster schoon te maken als het nog warm is. De vet- en etensresten zjin er dan nog gemakkelijk af te vegen in een afwassopje. Als het rooster zwart en aangekoekt is helpt het om het een nachtje in het gras te laten liggen of in natte kranten te wikkelen. De volgende dag zijn de resten losgeweekt. Je kunt ook met een bolletje aluminiumfolie de resten van het bbq-rooster afwrijven.

 

Hoe kan ik de vriezer ontdooien?

Eens in de zoveel tijd is het nodig je dievpries te ontdooien en schoon te maken. Maar hoe krijg je alle blokken vastgevroren ijs uit de vriezer? De haarföhn is een handig hulpmiddel. Zorg dat de diepvries helemaal leeg is en trek de stekker eruit. Blaas vervolgens hete lucht de diepvries in. Doe dit wel op een afstandje anders kun je de wanden misschien beschadigen. Leg ook alvast wat handdoeken of een dweil rondom de diepvries om het water op te vangen.

Bij een kleiner laagje ijsvorming kun je ook een plantenspuit met heet water vullen en dit op het ijs spuiten waardoor het gaat smelten.

Hoe maak je een houten snijplank goed schoon?

Vlekken op je houten snijplank? Strooi wat grof (zee)zout over de snijplank heen. Snij vervolgens een citroen doormidden en wrijf deze over de vlekken, knijp er goed in zodat het sap er goed uitkomt. Spoel de plank daarna af met warm water.

Last van een stinkende koelkast?

Om nare geurtjes in je koelkast te voorkomen leg je een gebruikt droog theezakje in de koelkast. Het theezakje zal de vieze geurtjes absorberen. Elke week een nieuw zakje en je koelkast blijft lekker fris.