Keuken schoonmaken

De beste tips om je keuken schoon te maken.
Lees verder

Keuken schoonmaken

 • Grote reinigingsbeurt voor de vaatwasser

  Om een stinkende vaatwasser te voorkomen is het nodig af en toe een wat uitgebreidere reinigingsbeurt te draaien met een lege machine zodat vuil, vet en kalk oplossen. Reinig voorafgaand de filters. Draai daarna een programma op de hoogste temperatuur en leg hierbij een paar schijfjes citroen in het bestekbakje. Je kunt ook wat azijn op de bodem van de vaatwasser gieten, maar citroen ruikt natuurlijk lekkerder.

 • Wanneer het filter van de afzuigkap vervangen?

  Heb je een afzuigkap met vervangbare filter, dan moet deze 2 à 4 keer per jaar vernieuwd worden (afhankelijk van hoe vaak je kookt). Houd een stukje keukenpapier tegen de filter en zet de afzuiging aan. Zuigt het papier zich goed vast? Dan is de filter nog goed. Wordt het papier nauwelijks aangezogen, dan is het tijd om de filter te vervangen.

 • Hoe kan ik de afzuigkap schoonmaken?

  keuken schoonmakenHet rooster van je afzuigkap zuigt veel vet en vuil aan. Het losse rooster (zonder filter) kan in de afwasmachine. Heb je die niet, ga dan aan de slag met soda en afwasmiddel. Strooi dit over het rooster en leg het in een bak met heet water. Na een half uurtje weken kun je het makkelijk schoonvegen met een afwasborstel en sponsje.

 • RVS materiaal makkelijk schoonmaken

  Je ergert je vast wel eens aan alle vingerafdrukken op je RVS fornuis, afzuigkap of oven. Met wat olijfolie op een doekje maak je dit streeploos schoon. De vlekken verdwijnen makkelijk en het RVS glanst weer als nieuw.

 • Wat helpt tegen mieren in de keuken?

  Kaneel, citrusgeur, sinaasappel- en komkommerschillen hebben een afwerend effect op mieren. Gebruik dit vooral op plekken waar mieren je huis binnenkomen en op de randen van het aanrecht. Mieren laten sporen achter en trekken elkaar hiermee aan. Houd alles dus goed schoon om dit spoor uit te wissen.

 • Hoe kan ik de vriezer ontdooien?

  vriezer ontdooienEens in de zoveel tijd is het nodig je dievpries te ontdooien en schoon te maken. Maar hoe krijg je alle blokken vastgevroren ijs uit de vriezer? De haarföhn is een handig hulpmiddel. Zorg dat de diepvries helemaal leeg is en trek de stekker eruit. Blaas vervolgens hete lucht de diepvries in. Doe dit wel op een afstandje anders kun je de wanden misschien beschadigen. Leg ook alvast wat handdoeken of een dweil rondom de diepvries om het water op te vangen.

  Bij een kleiner laagje ijsvorming kun je ook een plantenspuit met heet water vullen en dit op het ijs spuiten waardoor het gaat smelten.

 • Last van een stinkende koelkast?

  Om nare geurtjes in je koelkast te voorkomen leg je een gebruikt droog theezakje in de koelkast. Het theezakje zal de vieze geurtjes absorberen. Elke week een nieuw zakje en je koelkast blijft lekker fris.

 • Hoe maak je een houten snijplank goed schoon?

  Vlekken op je houten snijplank? Strooi wat grof (zee)zout over de snijplank heen. Snij vervolgens een citroen doormidden en wrijf deze over de vlekken, knijp er goed in zodat het sap er goed uitkomt. Spoel de plank daarna af met warm water.

 • Hoe kan ik makkelijk het bbq-rooster schoonmaken?

  bbq rooster schoonmakenHet beste is om het barbecuerooster schoon te maken als het nog warm is. De vet- en etensresten zjin er dan nog gemakkelijk af te vegen in een afwassopje. Als het rooster zwart en aangekoekt is helpt het om het een nachtje in het gras te laten liggen of in natte kranten te wikkelen. De volgende dag zijn de resten losgeweekt. Je kunt ook met een bolletje aluminiumfolie de resten van het bbq-rooster afwrijven.

 • Hoe krijg ik thee-aanslag uit mijn glazen?

  Gebruik water en zout om thee-aanslag te verwijderen. Was je glazen met een water-zout mengsel en een schuursponsje en ze zullen weer schitteren. De thee- of thermoskan kun je ook even schudden met het water en zout erin en daarna schoonvegen.

 • Hoe voorkom ik vetvorming in de afvoer?

  Gooi elke dag koffiedrab door de gootsteen. Dit voorkomt vetvorming in de afvoer waardoor je minder snel verstoppingen zult krijgen. Gebruik je Senseo? Dan kun je de pad openscheuren na gebruik.

 • Hoe krijg ik eetgeurtjes uit de oven?

  De kans is groot dat je de afgelopen kerstdagen de oven volop gebruikt hebt om een heerlijk kerstdiner te bereiden. Heb je last van eetluchtjes uit de oven? Zet dan een paar dagen een schaaltje met één van de volgende middeltjes in de oven:
  – bakpoeder
  – houtskool
  – tapijtreinigingspoeder
  – gemalen koffie
  Deze zullen de luchtjes absorberen. Ververs de schaaltjes elke dag voor het beste resultaat.

 • Waterkoker ontkalken, hoe doe je dat?

  waterkoker reinigenVul de waterkoker met schoon water tot aan de rand waar de kalkaanslag zit. Voeg hier een flinke scheut azijn bij en laat dit koken. Zet wel een raam open en/of de afzuiging op de hoogste stand want het ruikt erg sterk. Laat het water/azijn mengsel daarna ongeveer een half uurtje in de waterkoker staan voor het beste resultaat. Spoel het daarna weg en poets nog even na met een sponsje. Als laatste spoel je de waterkoker een aantal keer goed om met water en kook een keer water dat je ook wegschudt. Zo voorkom je dat er nog een azijnsmaak aan je eerstvolgende kopje thee zit.

 • Hoe kan ik mijn magnetron schoonmaken?

  Om de binnenkant van je magnetron goed schoon te krijgen laat je eerst een bakje water met 2 halve citroenen een paar minuten draaien op 600 Watt. Daarna kun je moeiteloos al het vuil wegvegen. Door de citroen ruikt je magnetron ook nog hartstikke fris.

 • Fruitvliegjes bestrijden

  Zet een schaaltje neer met appelsap, een scheutje azijn en afwasmiddel. De fruitvliegjes komen hierop af maar zullen na het landen naar de bodem zinken.

 • Gietijzeren pannendragers schoonmaken

  Toch bezig met het schoonmaken van je hele fornuis? Met hetzelfde staalwolsponsje kun je ook de gietijzeren pannendragers schoonmaken. Of laat ze een nacht weken in een sopje met soda of biotex. Daarna is al het vet en vuil er makkelijk af te vegen. Zet ze in ieder geval nooit in de vaatwasser! Hierdoor komen er vlekken en roest op.

 • Hoe kun je gaspitten schoonmaken?

  Met een gewone vaatdoek en sopje krijg je de gaspitten van je fornuis vaak niet helemaal schoon. Gebruik een staalwolsponsje. Brillo is een bekend merk. Tussen het fijne staalwol zit roze zeep. Wrijf er lichtjes mee over de gaspitten en ze zullen weer blinken als nieuw.    gaspit schoonmaken

Whatsapp ons