(

Hittegolf proof water geven in de tuin

De hittegolf is een feit. Het is al een aantal weken erg warm en, voor de tuin zeker niet fijn, heel droog. Hoe help je je tuin het beste door de hitte heen?

Planten water geven in de zomer

Planten in potten kun je naar een plek in de schaduw verplaatsen. Is er geen schaduwplek of zijn de potten te zwaar om te verplaatsen dan is een parasol een goede oplossing. Het is ook een goed idee om schalen onder de potten te plaatsen. Dan loopt het water niet meteen weg en kunnen de wortels het overtollige water later nog tot zich nemen. Meestal is het voldoende de planten in potten alleen ’s avonds water te geven, als er geen zon meer op staat. Bij extreme hitte kan het ’s ochtends ook nog een keer nodig zijn.

Let op dat het water niet op het blad of de bloemen komt, daardoor kunnen ze verbranden. Giet het water dus dicht bij de grond. Bij groenten of kruiden zorgen een paar kuiltjes in de aarde rondom de planten ervoor dat het water optimaal wordt opgenomen. Een laagje houtsnippers of iets dergelijks op de grond tussen de planten voorkomt dat het water verdampt.

Nieuwe planten, bomen of heesters hebben wat extra aandacht en verzorging nodig. Deze hebben nog wat minder wortels dus kunnen ze niet zo veel en goed water opnemen. Houd deze dus extra in de gaten. Planten die al meerdere jaren in je tuin staan kunnen al wat meer hebben.

Bemesten is nu absoluut geen goed idee want meststoffen verminderen de wateropname.

Het gazon

Gras maaien is nu niet zo belangrijk. Het is juist beter als het gras wat langer is want dan komt de zon niet zo goed bij de grond, wat uitdroging voorkomt. Als je toch gaat maaien kun je het maaisel ter bescherming laten liggen.

De meest ideale manier om je (grote) tuin bij te houden is een automatisch druppelsysteem. Hiermee wordt heel gericht water gegeven door middel van pinnen in de grond. En je kunt de tijdstippen van bewatering instellen, ook wanneer de sproeier bijvoorbeeld aan moet gaan. Ook super handig dus als je op vakantie bent! Maar zo’n systeem is wel vrij duur. Je kunt ook hulp in je tuin inschakelen bij Housecare Service, al vanaf 8 euro per maand, maar ook eenmalig of alleen tijdens je vakantie mogelijk.

Ben wel zuinig met het water

Je moet wel zuinig zijn met het water om een watertekort te voorkomen. Het hele gazon sproeien is in deze hittegolf periode eigenlijk not-done. Planten kun je het beste met een gieter water geven. Hiermee ga je het meest gericht te werk. Je kunt zo de specifieke planten water geven die het echt nodig hebben.

Vooral tussen vier uur ’s middags en tien uur ’s avonds wordt er erg veel water verbruikt. Je merkt dit misschien aan de waterdruk uit de kraan die dan lager is dan normaal. Voor zes uur ’s ochtends (voor de vroege vogels) of na tien uur ’s avonds zijn betere momenten om extra water op te nemen. Op deze momenten gebruik je het water ook effectiever, want wanneer je in de volle zon water geeft verdampt het vrijwel meteen.

Whatsapp ons