(

Kozijnen schoonmaken

Regen, wind, hagel, sneeuw en ook felle zon. Je kozijnen maken jaarlijks veel weersomstandigheden mee. Het is dan ook helemaal niet gek dat kozijnen af en toe wat verzorging nodig hebben. Dit geldt voor alle soorten kozijnen, of ze nu van hout, aluminium of kunststof zijn.

Houten kozijnen schoonmaken

In vergelijking met aluminium en kunststof kozijnen vereisen houten kozijnen het meeste onderhoud. Het is verstandig om houten kozijnen minstens één à twee keer per jaar goed te reinigen. Gebruik hiervoor gewoon een zachte doek (dus geen schuurspons!) en een schoonmaaksopje. Spoel de kozijnen goed na met alleen water om achtergebleven restjes schoonmaakmiddel te verwijderen.

En als je dan toch bezig bent met de schoonmaak, controleer je kozijnen dan ook meteen op houtschade, zoals scheuren of zwakke plekjes. Door vochtige weersomstandigheden kunnen je houten kozijnen namelijk gaan uitzetten of rotten. Het is dan ook belangrijk dit tijdig te ontdekken en te verhelpen. Naast de jaarlijkse schoonmaak raden wij aan om minstens één keer in de vijf jaar je houten kozijnen te voorzien van een nieuw verfjasje, in combinatie met een goede schuurbeurt.

houten kozijnen schoonmaken

Aluminium en kunststof kozijnen

Het voordeel van de ietwat duurdere aluminium en kunststof kozijnen is dat ze relatief weinig onderhoud nodig hebben. Deze kozijnen dien je elk jaar met een sopje en een zachte doek langs te lopen om ze vervolgens in de wax te zetten. Voordat je de kozijnen in de wax zet, is het raadzaam om na de schoonmaakbeurt de kozijnen eerst grondig af te spoelen met lauw water. De jaarlijkse waxbeurt zorgt ervoor dat de kozijnen langer schoon blijven. Door de waxlaag blijft vuil namelijk minder snel hangen op de aluminium en kunststof kozijnen.

Hang- en sluitwerk invetten

Wat vaak vergeten wordt tijdens het kozijnen schoonmaken is het omliggende hang- en sluitwerk. Om problemen als roest, loszittende delen of beschadigingen te voorkomen dien je alle bewegende delen van de ramen en deuren elk half jaar in te vetten. Dit kun je doen met een teflon spray.

Zelf je kozijnen schoonmaken of uitbesteden?

Zo zie je maar, kozijnen schoonmaken is zo moeilijk nog niet. Wel is het belangrijk dat het onderhoud van kozijnen regelmatig gebeurt. Houd dit bijvoorbeeld bij in je agenda zodat je het nooit kan vergeten. Kom je er zelf niet aan toe, is het te hoog, of zie je het zelf gewoon niet zitten? Sluit dan heel eenvoudig een onderhoudspakket bij ons af en wij zorgen ervoor dat jouw kozijnen nog jarenlang meegaan!

Whatsapp ons