(

Jouw woning winterklaar maken

De dakgoot controleren, woning goed isoleren en kozijnen goed in de verf zetten. Dit zijn preventieve handelingen om je woning winterklaar te maken. Slechte weersomstandigheden zoals vorst, regen en windstormen kunnen schade veroorzaken aan je huis. In de koude maanden is hier dus meer kans op. Door je woning optimaal te beschermen voorkom je schade en onnodige kosten. Housecare Service geeft je graag een aantal tips om je woning gereed te maken voor de winter.

Hoe maak je jouw woning winterklaar?

Een snelle checklist:

Dakgoot reinigen

Buitenshuis is het laten reinigen van de dakgoot belangrijk om verstoppingen te voorkomen. Een flinke storm zorgt er algauw voor dat er veel bladeren in de goot blijven liggen. Het water kan hierdoor niet meer makkelijk naar beneden stromen, met als gevolg dat de goot verstopt raakt. Het is aan te raden om in het najaar de dakgoot op lekkages te controleren en na te gaan of deze nog in goede staat is. Lees hier meer over in het uitgebreide artikel een verstopte dakgoot voorkomen.

Kozijnen reinigen

Je huis is je visitekaartje, let daarom ook op goed uitziende kozijnen. Kozijnreiniging helpt hierbij en voorkomt verwering door slechte weersomstandigheden. Oudere kozijnen hebben vaak veel kleine kiertjes en scheurtjes waar vuil zich in ophoopt. Ze zijn daardoor gevoeliger voor beschadigingen. Als je kleine beschadigingen aan het schilderwerk van ramen en kozijnen snel ontdekt en repareert scheelt dit in het voorjaar veel tijd en zijn gebreken beter te behandelen. Bovendien voorkom je onaangenaam bezoek van insecten wanneer je de onderdelen van je kozijnen grondig laat reinigen. De woning wordt zo beter beschermd en bouwmaterialen gaan langer mee.

Verwarmingsinstallatie en isolatie controleren

Binnenshuis is het raadzaam om de verwarmingsinstallatie te controleren. Een slecht onderhouden verwarmingsinstallatie zorgt algauw voor extra energieverbruik. Daarnaast moet je ook denken aan een goede isolatie. Op deze manier ontsnapt warmte niet onnodig uit je woning. Je kunt dit doen door deuren en ramen goed te controleren. Deze dienen goed te sluiten. Wanneer dit niet het geval is kun je gebruik maken van zelfklevende strips die hermetisch sluiten. Denk daarbij ook aan gevelisolatie. Door je gevel te isoleren ontsnapt er minder warmte en in de zomer zorgt een goede gevelisolatie ervoor dat je woning koeler blijft.

Vergeet de tuin niet

Niet alleen je huis verdient de nodige aandacht, ook de tuin mag in de winter niet vergeten worden. Je tuin verdient net zo goed de nodige zorg om de sneeuw en vorst te trotseren. De tuin winterklaar maken kan door de planten te beschermen tegen vorsttemperaturen. Het is belangrijk om na te gaan bij welke temperaturen je planten bescherming nodig hebben. Planten beschermen doe je het beste door ze in te pakken met jute, stro en/of droge bladeren.

Planten met een bepaalde groeirichting hebben behoefte aan plantensteun. Deze ondersteuning bevestig je om de planten heen. Heb je een gazon? Dan maak je deze winterklaar door het gras te maaien met bladeren die al op het gazon liggen. Versnipperde bladeren worden namelijk in het compostvat snel omgezet in compost. Zo wordt al het verteerbaar tuin- en keukenafval in de compostbak verwerkt tot een humus-achtige stof die goed is voor de grond. Als het gras nog groeit is het raadzaam om dit tot eind oktober te maaien. De maaihoogte dient dan vier centimeter hoog te zijn.

Lees meer tips voor je tuin in het artikel de tuin winterklaar maken.

Binnenschilderwerk

De zomer is het hoogseizoenen van de schilder. Dan is de schilder vaak druk met schilderklussen aan de buitenkant van het huis omdat het weer hier goed bij moet zijn. Voor het binnenschilderwerk zijn de weersomstandigheden niet van belang. Dit kan dus makkelijk in de winter gedaan worden. Tijdens regenachtige en koude dagen kun je je huis dus ook aan de binnenkant op laten knappen. In de winter gelden er ook gunstige tarieven dus dat is mooi meegenomen.

Voorkom nare verrassingen

Je woning winterklaar maken is nodig om nare verrassingen te voorkomen. Bovendien voorkom je onnodige energiekosten als je woning volledig winterklaar is. Het verzorgen van je kozijnen en houtwerk zorgt dat deze onderdelen langer mee gaan. Vervelende reparaties worden voorkomen wanneer dit preventief wordt bijgehouden. Housecare Service kan op het gebied van reiniging veel voor je betekenen. Naast reiniging bieden we ook diensten op het gebied van tuinonderhoud en schilderwerk. Ga het lijstje eens na en laat ons weten waar we jou bij kunnen helpen!

Whatsapp ons