(

Je huis koel houden in de zomer

Heerlijk de zomer. Maar af en toe is het wel puffen van de hitte. We hebben niet allemaal de luxe van een airco. Hoe houd je dan een aangename temperatuur in je huis tijdens de zomer?

Goede isolatie en onderhoud

Het begint allemaal bij een goede isolatie van je huis. Goede isolatie van je dak en muren en dubbel glas is niet alleen in de winter belangrijk om de warmte binnen te houden. Ook ’s zomers helpt het om warmte juist buiten te houden. Door slechte isolatie van je ramen en kozijnen stroomt er veel hete lucht naar binnen. Door op tijd onderhoud uit te voeren voorkom je dit. Witte kozijnen en houtwerk reflecteren zonlicht trouwens het beste.

Plat dak verkoelen

Heb je een plat dak? Spuit er dan water op. Dit zorgt voor verkoeling in huis. Doe dit wel als de zon er niet pal op staat want dan verdampt het te snel. Als de zon onder is, is het beste moment. Je kunt ook de muren natsproeien. Zo neemt de temperatuur van de muren af en stralen ze ook minder warmte uit.

Beplanting in je tuin

Een tuin met tegels houdt de warmte vast. Beplanting zorgt voor verkoeling want deze nemen de warmte niet op. Dus als je een tuin hebt is het slim hier wat bomen of struiken in te planten. Zo valt er minder zon rechtstreeks naar binnen door de ramen. En het zorgt voor schaduw op de buitenmuren waardoor deze ook minder snel opwarmen. Het tuinonderhoud kunnen wij wel voor je uitvoeren. Met een parasol kun je overigens ook op dezelfde manier schaduw op de muren creëren.

Houd ramen, deuren en gordijnen overdag dicht

Houd overdag alle ramen en deuren dicht en sluit je gordijnen, jaloezieën, rolluiken of zonwering. Vooral aan de zuidkant van je huis waar de zon op staat. Als de zon onder is gooi je alles weer open. Dan lucht het weer lekker door. Vooral in de ochtend is de buitenlucht het koelste. Tussen 7 en 10 uur ’s ochtends is het beste moment om te ventileren. Zet meerdere ramen of deuren tegenover elkaar open dan trekt het lekker door. Doe alles weer dicht voordat de zon op je ramen begint te schijnen.

Ventilator

Bij warm weer wordt de ventilator altijd snel aangezet. Maar met een ventilator verplaats je eigenlijk alleen maar warme lucht. Als je flessen met bevroren water voor de ventilator zet koelt de lucht af en voelt het wel frisser aan. Zet de flessen wel in een bak of leg er een dweil onder om de condens op te vangen.

Vermijd elektrische apparaten

Vermijd het gebruik van (grote) elektrische apparaten. Deze geven veel warmte af. De wasmachine of vaatwasser kun je het beste ’s avonds laat pas aanzetten. Ook een apparaat in de stand-by stand geeft al warmte af dus zet ze echt helemaal uit. Koken levert ook veel extra warmte op. Maar met mooi weer is het natuurlijk lekker om buiten te barbecueën.

Maak jezelf niet te druk

Als laatste, span jezelf niet te veel in als het niet echt nodig is. Stel stofzuigen uit totdat het weer frisser is. Met mooi weer ben je toch veel buiten, dan wordt het binnen niet zo snel vies. Of je ziet het in ieder geval niet. En voor andere onderhoudsklussen aan je woning schakel je Housecare Service in!

Whatsapp ons