(

Nog even genieten van de zomeravonden in je tuin

De zomervakantie loopt ten einde maar dat wil niet zeggen dat de zomer echt voorbij is. Je kunt nog steeds genieten van heerlijke zomerdagen én avonden in je tuin.

Fijne schaduwplek voor ’s middags en beschutting voor ’s avonds

Overdag kan het af en toe nog best heet worden (weet je nog, september vorig jaar?). Een fijne schaduwplek is dan wel lekker. Wil je een keer iets anders dan de standaard parasol? Het is best makkelijk om zelf een gezellig zonneprieel te maken. Sla drie of vier palen in de grond en span hier een of meerdere doeken tussen. Door deze ook aan de zijkant te bevestigen maak je je terras ook nog windvrij. Doeken van polyethyleen, polyester of pvc zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden dus deze hoef je niet elke dag eraf te halen. Deze kun je bij de bouwmarkt of een tuincentrum kopen. Met houten latjes of riet kun je ook een zonnedak maken. Zo’n prieel geeft een gezellige sfeer. ’s Avonds geeft het je extra beschutting en bij een klein buitje kun je gewoon buiten blijven zitten.

Opgeruimde tuin, verwijder onkruid

Om echt te kunnen relaxen in je tuin moet er niks zijn waar je je aan kunt storen. Zorg dus voor een opgeruimde tuin. Verwijder onkruid tussen de terrastegels en ruim andere rommel op. Het groeiseizoen is bijna voorbij. Maar als je het onkruid nu nog even aanpakt heb je er in het voorjaar minder last van. Een aantal tips voor onkruid verwijderen:

 • Zie je jong onkruid opkomen, verwijder het dan zo snel mogelijk, dan gaat het nog het makkelijkste.
 • Onkruid breidt zich uit via de wortels. Verwijder het onkruid dus met wortel en al.
 • Gooi kokend water over het onkruid. De plantjes gaan kapot en kunnen verwijderd worden.
 • Onkruid tussen tegels kun je met een voegenkrabber of een speciale onkruidborstel verwijderen.
 • Een professionele tuinhulp. Deze komt met al het benodigde materiaal en kan meteen ander snoeiwerk verrichten of het gras maaien.

Vroeg donker en fris

Het wordt al vroeger donker. Maak het gezellig met kaarsjes en gezellige lampjes. Of steek de vuurkorf aan. Als het afkoelt kun je hier wat dichter omheen gaan zitten. Met een buitenhaard kun je het nog serieuzer aanpakken. Hierbij is het vaak ook mogelijk een rooster erop te leggen om te barbecueën. Zo hou je het zomergevoel helemaal vast. Met lekkere kussens in je stoel en een plaid kun je nog volop genieten van de nazomeravond.

Muggen verjagen in je tuin

Dan heb je je terras helemaal op orde, plof je ’s avonds neer om te relaxen, komen die vervelende muggen om je heen zoemen en steken. Je kunt een paar dingen doen om te zorgen dat er zo weinig mogelijk muggen je terras bezoeken.

Maai het gras. Muggen verstoppen zich graag op een warm en vochtig plekje. Als het gras kort is gemaaid wordt het minder vochtig en is het minder aantrekkelijk voor de muggen. Ook onkruid is een fijne plek voor muggen. Nog een goede reden dus om onkruid te verwijderen.

Muggen komen af op stilstaand water. Een regenton, vijver, vogelbadje, verstopte dakgoot of gevulde gieters trekken muggen aan. Voorkom zulke plekken met stilstaand water waar mogelijk. Plaats bijvoorbeeld een deksel op de regenton en een gieter hoeft niet vol te staan met water. Los de verstopping in de dakgoot op. Hiermee voorkom je uiteindelijk ook andere problemen zoals lekkages.

Er zijn een aantal geuren van planten waar muggen een hekel aan hebben:

 • Lavendel
 • Rozemarijn
 • Goudsbloemen
 • Citroengras
 • Kattenkruid
 • Munt

Muggen hebben ook een afkeur tegen rook. Je kunt de barbecue na laten smeulen. Maar belangrijk is dat je zelf een beetje in de rook zit. Een stokje wierook onder de tafel bijvoorbeeld voorkomt muggenbulten op je benen. Op tafel zet je een paar citronella kaarsen. Dat is ook nog gezellig.

 

Zie je als je ’s avonds in je tuin zit nog andere klusjes aan je huis die eigenlijk opgeknapt moeten worden? Kijk eens wat Housecare Service allemaal voor je uit handen kan nemen.

Whatsapp ons