(

Tuin lenteklaar maken

Maart en april zijn dé maanden van het jaar waarin tuinonderhoud ontzettend belangrijk is. Voor iedereen die op zonnige lente- en zomerdagen in de tuin wil genieten van het mooie weer, maar ook als je de tuin er graag het hele jaar door mooi bij hebt liggen, is dit de periode om na de winter te beginnen je tuin weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

Onkruid verwijderen

Zodra de lentezon ook maar even doorkomt, komt het onkruid tevoorschijn. Tussen de tegels van het terras, maar ook op het gras en tussen je beplanting. Om te voorkomen dat het onkruid jouw tuin overneemt moet je het meteen aanpakken. De beste manier om onkruid te verwijderen is gewoon met de hand. Met een schoffel maak je het makkelijker los en hoef je niet zo veel te bukken. Verwijder het onkruid met wortel en al zodat het later niet terug groeit.

Onkruid tussen tegels verwijder je eenvoudig met azijn (een derde deel aangevuld met twee derde water) of kokend water. Maar bij deze methode blijft de wortel meestal zitten. Het is dus maar een tijdelijke oplossing. Ga met een krabber tussen de voegen door om alles definitief te verwijderen.

Onkruid verwijderen is even een vervelend klusje maar zo ligt jouw tuin er straks op de eerste echte tuindag wel netjes bij.

Onderhoud gazon voorjaar

Heb je een gazon in je tuin, dan is nu ook het moment om dit een voorjaarsbeurt te geven. Gras begint bij temperaturen rond de 5 graden te groeien. Wellicht is het binnenkort dus al tijd voor de eerste maaibeurt van het jaar. We raden aan om na het maaien meteen de grond te bemesten. Het is het beste om dit vlak voor een regenbui te doen zodat de mest snel de grond in kan trekken. Houd het weerbericht dus goed in de gaten voor het beste moment.

Is er in de winterperiode veel mos tussen het gras gegroeid? Dan is het goed om het gras ook te verticuteren. De laag mos zal het gras verstikken. Verticuteren is het weghalen van de mossen en dode grassen. Hierdoor kan het water weer goed worden opgenomen in de bodem en bereikt het licht en lucht de grond weer goed. Verticuteren kun je met de hand doen, er is een speciale verticuteer hark. Dit is vrij zwaar werk, daarom zijn er ook verticuteermachines.

Het hele jaar door bloemen in je tuin

Deze tijd van het jaar is tevens het moment om voorjaarsbollen te planten. Heb je nog bollen van planten die ‘s winters binnen zijn uitgebloeid? Stop ze in de grond en geniet volgend jaar van vrolijk gekleurde lentebollen in jouw tuin, zoals narcissen, krokussen, hyacinten of tulpen. Om komende zomermaanden te genieten van een mooi aanzicht met zomerbloemen dan is het aan te raden om nu zomerbloemzaden te zaaien.

Terras klaarmaken

Tot slot is het ook handig om het terras alvast klaar te maken voor de warmere dagen. Doe je dit nu al, dan voorkom je dat je straks op de eerste terras dag nog druk bezig bent met het tevoorschijn halen van het tuinmeubilair en het schoonspuiten van je terras. Zijn je terrastegels erg aangeslagen door mos en vuil, dan is hogedrukreiniging een makkelijke oplossing.

Tuinonderhoud uitbesteden?

Heb je zelf geen groene vingers of heb je gewoonweg geen tijd om je tuin klaar te maken voor de lente? Twijfel dan niet en schakel onze hulp in. Onze medewerkers staan met alle plezier voor je klaar om diverse tuinwerkzaamheden van jou over te nemen. Hierbij kun je denken aan grasmaaien, onkruid verwijderen, snoeien en uiteraard ruimen we ook meteen het tuinafval op. Bekijk hier alle mogelijkheden of neem meteen vrijblijvend contact met ons op!

Whatsapp ons