Het weer heeft een grotere invloed op je huis dan je misschien denkt. Hitte, kou en hevige regenval kunnen ongemerkt schade veroorzaken. Een klein scheurtje of een verstopte goot kan door extreme weersomstandigheden uitgroeien tot een flinke lekkage. Gelukkig kun je veel problemen voorkomen door je huis goed te laten onderhouden en te letten op zwakke plekken.
Wat doet extreme hitte met je huis?
Hoge temperaturen kunnen meer schade aanrichten dan je zou verwachten. Zon en warmte hebben een grote impact op materialen zoals dakbedekking, kozijnen en gevels. Bitumen en dakleer kunnen uitdrogen en scheurtjes vertonen, waardoor water later makkelijker naar binnen kan dringen. Houten kozijnen en dakconstructies kunnen uitzetten en krimpen, wat na verloop van tijd voor kieren zorgt. Hierdoor kan water binnendringen en lekkages veroorzaken, vooral als er een regenbui volgt na een warme periode.
Om schade door hitte te voorkomen is het belangrijk om regelmatig je dakbedekking te laten controleren op scheuren en uitdroging. Houten kozijnen blijven langer goed als je ze laat behandelen met een beschermende verf of lak. Daarnaast helpt goede ventilatie op zolder om vochtproblemen te beperken.
Hoe kou en vorst lekkages veroorzaken
Lage temperaturen kunnen net zo schadelijk zijn. Vooral vorst kan voor problemen zorgen als water zich ergens ophoopt en bevriest. Water dat bevriest, zet uit. Dit kan scheuren in leidingen veroorzaken, waardoor er bij dooi plotseling wateroverlast ontstaat. Daarnaast kunnen dakgoten verstopt raken door bevroren bladeren en vuil, waardoor smeltwater niet goed weg kan en je dak overstroomt.
Je kunt vorstschade beperken door leidingen in onverwarmde ruimtes goed te isoleren. Laat dakgoten en regenpijpen regelmatig schoonmaken en controleer je dak op scheuren en kleine beschadigingen. Advies nodig van een professional? Housecare Service helpt je graag!
De impact van hevige regenval
Langdurige of extreme regenbuien kunnen zwakke plekken in je huis blootleggen. Slecht afvoerende dakgoten, verzakte dakbedekking of kleine scheuren in de gevel kunnen ervoor zorgen dat water zich ophoopt. Water zoekt altijd de makkelijkste weg naar beneden, en als het eenmaal binnenkomt, kan het lastig zijn om de exacte lekkageplek te vinden. Daarnaast kan regen ervoor zorgen dat de grond rondom je huis verzadigd raakt, waardoor kelders en kruipruimtes sneller vochtig worden.
Om schade door regen te voorkomen is het belangrijk dat regenwater goed afgevoerd wordt via schone goten en afvoerbuizen. Regelmatige controle van je dak en muren helpt om zwakke plekken tijdig op te sporen. Ook ventilatie in de kelder en kruipruimte helpt om vochtproblemen te voorkomen.
Hoe voorkom je lekkages bij extreme weersomstandigheden?
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Door je huis goed te onderhouden en regelmatig controles uit te voeren, kun je veel schade door weersveranderingen beperken. Let op de volgende punten:
• Laat dakgoten en regenpijpen geregeld schoonmaken om verstoppingen te voorkomen.
• Controleer je dakbedekking op scheuren of loszittende delen, of laat dit aan ons over.
• Laat leidingen nakijken om bevriezing en scheuren te voorkomen.
• Housecare Service kan voor je je houten kozijnen en deuren schilderen om uitzetten en krimpen te minimaliseren.
• Zorg voor een goed werkend ventilatiesysteem om vochtproblemen tegen te gaan.
Voorkom verrassingen en onderneem actie
Het weer is onvoorspelbaar, maar lekkages kun je vaak voorkomen door op tijd in te grijpen. Regelmatige inspecties en onderhoud zorgen ervoor dat je huis beter bestand is tegen hitte, kou en hevige regenval. Heb je al last van vochtplekken of merk je andere tekenen van lekkage? Wacht dan niet te lang en schakel ons als specialist in en laat lekkages verhelpen.