(

Wat is het effect van osmose

Misschien heb je er weleens van gehoord: Osmose glasbewassing. Mensen die hun ramen op deze manier laten wassen zweren erbij. Maar wat houdt het nu eigenlijk in?

Kringetjes op de ramen

In normaal leidingwater en regenwater zitten mineralen en zouten die op het oppervlak van uw ramen achterblijven wanneer het water is opgedroogd. Hierdoor ontstaan de bekende kringetjes na afloop van een regenbui.

Bij osmosebewassing wordt gebruik gemaakt van gedemineraliseerd water. Dit is gewoon water dat door middel van filters ontdaan is van mineralen en zouten. Het wordt daarom ook wel ‘osmosewater’ genoemd. Er blijft puur water over dat na verdamping geen vlekken achterlaat op ramen en andere oppervlakken. Gewoon omdat er niets meer in het water zit dat vlekken kan veroorzaken.

Wat is osmose water precies?

Osmose is een eigenschap die voorkomt in de biologie. Via Osmose verplaatsen watermoleculen zich van een gebied met verhoudingsgewijs weinig mineralen naar een gebied met verhoudingsgewijs veel mineralen. Dit komt omdat de natuur streeft naar evenwicht. Als de verhouding water/mineralen binnen en buiten een cel gelijk is, of als de cellen simpelweg helemaal vol zitten, zal de verplaatsing van watermoleculen stoppen.

Omgekeerde osmose

Bij omgekeerde osmose maken we gebruik van een filter (membraan) dat zulke kleine gaatjes heeft dat het alleen watermoleculen doorlaat, net als de celwand van een plant. Door normaal water met hoge druk tegen dat filter te laten stromen worden de watermoleculen door het filter geperst, terwijl de mineralen achter het filter blijven hangen. Op die manier win je osmosewater.

Osmose glasbewassing: duurzame oplossing

Een bijkomend belangrijk voordeel van het gebruik van osmosewater is dat het duurzaam is. Er worden namelijk geen reinigingsmiddelen gebruikt. Bovendien is het ook inzetbaar bij tuinonderhoud zoals bestratingsreiniging en het reinigen van zonnepanelen.

Telescoopbewassing

Er zijn verschillende manieren om glazen te wassen. Bij de traditionele manier maakt een glazenwasser gebruik van een ladder of hoogwerker, trekker en spons. Bij osmose glasbewassing maken wij gebruik van een telescoop: een steel met borstel die tot wel 14 meter hoog reikt. Een pomp, gekoppeld aan een met osmosewater gevulde tank, pompt het water door de telescoopsteel. De telescoop spuit het water vervolgens op het oppervlak, waarna de borstel het vuil op de ramen eenvoudig wegspoelt.

Wil je meer weten over het proces van osmose en omgekeerde osmose? Laat het ons weten. Wij leggen je graag alles uit over dit proces. En wil je weten of je ramen hier nu écht zo schoon van worden? Vraag dan een offerte aan voor osmose glasbewassing bij je thuis of op kantoor.

Whatsapp ons