(

10 tips om thuis energie te besparen

We zijn er de laatste jaren veel mee bezig: duurzaamheid en zuinig met energie omgaan. Spouwmuurisolatie, driedubbelglas, vloerisolatie, zonnepanelen, etc. zijn goede duurzame oplossingen. Maar dit zijn allemaal vrij grote aanpassingen aan je huis en kosten veel geld. Je hoeft niet per se allerlei dure aanpassingen te doen. Met de volgende 10 tips kun je op een vrij eenvoudige manier je huis energiezuiniger maken.

1. Was zuinig. Gebruik de wasmachine alleen als de trommel helemaal vol zit en gebruik de wasdroger minder. Tip: als je op de hoogste stand centrifugeert komt de was al vrij droog uit de machine. Dan hoef je het maar even op te hangen op het wasrek en in de zomer kun je de was sowieso buiten ophangen. En als je de droger toch gebruikt hoeft hij maar korter te draaien na een extra hoog centrifuge programma. Op een lage temperatuur wassen bespaart trouwens ook veel energie.

2. Schakel over op ledverlichting. Ledlampen verbruiken zo’n 80% minder stroom dan gloeilampen.

3. Laat lampen uit in de ruimtes waar je niet aanwezig bent.

4. Zet de verwarming een standje lager en trek een lekker dikke trui aan of sla een fleecedekentje om als je op de bank zit. Stel de thermostaat sowieso in dat de verwarming alleen aan is als je thuis bent. En laat de verwarming al een half uur voordat je weg gaat of gaat slapen uitschakelen. De warmte blijft nog lang genoeg hangen. Bij elkaar op geteld bespaar je in een jaar dan best veel stooktijd.

5. Zorg dat de verwarming zijn warmte goed kwijt kan. Gordijnen die voor de verwarming hangen houden de verspreiding van de warme lucht bijvoorbeeld tegen. Hierdoor moet de verwarming harder werken om de ruimte te verwarmen en verbruik je meer gas.

6. Sluit kieren en gaten bij ramen en deuren af zodat je geen warmte verliest. Gebruik bijvoorbeeld tochtstrips. Radiatorfolie achter de radiator zorgt dat er geen warmte via de muur wegtrekt. De ruimtes blijven zo langer op temperatuur.

7. Laat apparaten niet in een stand-by stand staan. Schakel apparaten zoals de tv of computer helemaal uit en haal telefoonopladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Een huishouden is aan dit zogenaamde sluipverbruik gemiddeld €90,- per jaar aan kwijt.

8. Vervang je oude douchekop door een waterbesparende douchekop. Zo’n waterbesparende douchekop laat maximaal 7 liter water per minuut door. Douche ook een paar minuten korter dan normaal, dan ben je helemaal goed bezig.

9. Is een apparaat zoals je koelkast of wasmachine aan vervanging toe? Kijk dan bij de aanschaf van een nieuwe naar het energielabel. Een nieuwe A+++-koelkast is al twee keer zuiniger dan een oude A+-koelkast.

10. Kijk eens in de diepvries. Zit er een laagje ijs aan de binnenkant? Door een laagje van al 2 millimeter ijs neemt het energieverbruik met 10% toe. Door één keer in de drie maanden de diepvries te ontdooien houd je hem goed schoon en zuinig.

Je huis energiezuiniger maken

Genoeg punten dus om mee aan de slag te gaan. Het kost een paar kleine investeringen maar op jaarbasis verdien je die royaal terug. Je bent dus goed bezig voor het milieu maar ook voor je eigen portemonnee.

Wist je dat…

Wist je al dat Housecare Service gebruik maakt van 100% groene stroom? Deze duurzame energie is opgewekt met windmolens en zonne-energieprojecten in Nederland. Zo leveren wij ook een bijdrage aan meer duurzaamheid in Nederland.

Lees in ons volgende artikel hoe je je huis voorbereid op de winter >

Whatsapp ons